Armurariu tratament naturist in afectiunile ficatului

Armurariu tratament naturist in afectiunile ficatului

Preparatele pe baza de armurariu au remarcabile proprietati hepato-protectoare: ajuta la regenerarea hepatocitelor; protejeaza integritatea membranei celulelor hepatice nelezate si stimuleaza regenerarea celulelor hepatice.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

30 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Armurariu

Silybum marianum

 

 Denumiri populare: armurariu, armurar.

 Unde se gaseste: planta de cultura anuala sau bianuala cu origini mediteraneene, pe care la noi o intalnim rar in salbaticie. Se cultiva in special in zonele sudice ale tarii si Campia de Vest (judetul Timis).

 Cum arata: porneste cu o tulpina erecta, de 0,5 – 1,5 metri, cu ramificatie pubescenta. Prezinta frunze mari, marmorate cu alb, lungi de 8 – 15 cm, imbracand bine planta, iar nervurile se termina cu spini. Florile sunt si ele spinoase, de culoare liliachie, se reunesc in antodii mari. Fructele se infatisaza ca achene cu papus, colorate galben – brun, cu o luingime ce variaza intre 6 – 8 cm si cu gust amar.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: pentru terapie se intrebuinteaza fructele care se recolteaza la maturitate deplina.

 Principii active: fructele de armurariu contin 1,5 - 3% flavonoide lignanice cunoscute sub denumirea generica de silymarina, formata din silybina, silycristina si silydianina.

Mai contin ulei gras 20 - 30%, din care cca 60% este acidul linoleic, 30% acid oleic si cca 9% acid palmitic. Continutul in proteine este de 20 - 30%, cantitati mici de tocoferol (0,038%), steroli (inclusiv colesterol, campesterol, stigmas Ferol).

 Indicatii terapeutice: produsele fitoterapeutice pe baza de armurariu au remarcabile proprietati hepatoprotectoare: stimulent al sintezei proteinelor ajutand la regenerarea hepatocitelor; protejeaza integritatea membranei celulelor hepatice nelezate si stimuleaza formarea de celule hepatice noi (regenerare). Se recomanda in hepatita acuta si cronica, in hepatita alcoolica, ciroza hepatica compensata si in insuficienta hepatica.

 Armurariul are de asemenea efect si in intoxicatiile cu ciuperci (alfa-amanitina si faloidina) substante existente in ciupercile otravitoare.

 Frunzele se pot consuma in salate fiind un stimulator al stomacului si totodata un calmant.

 Intrebuintari si retete naturiste: armurariul se poate gasi sub forma de comprimate continand silymarina 70 g pe comprimat. Se administraza un comprimat de 3/zi (pana la 6 comprimate pe zi) in cazuri grave. In cazul in care nu se gaseste acest produs se pot utiliza urmatoarele retete:

- infuzie: 1 lingurita fructe de armurariu proaspat macinate se introduce in 250 ml de apa clocotita, acoperindu-se vasul timp de 10 minute. Amestecul se strecoara si se consuma 2 cani pe zi recomandat fiind sa se bea astfel: prima cana se consuma inainte de micul dejun, persoana fiind asezata culcata, pe partea dreapta, timp de 20 de minute. A doua cana se consuma in 2 randuri jumatate dupa masa de pranz iar cealalta jumatate dupa masa de seara. Aceasta cura se prelungeste timp de doua saptamani, dupa acest timp fiind necersar un repaos al organismului de 15 zile. Dupa perioada de repaos cura se poate relua.

- tinctura: 50 de grame fructe macinate si se introduc pe loc in 250 ml alocool alimentar de 70°. Se tine la temperatura camerei agitand des. Se strecoara apoi si se filtreaza. Se pune in sticle mai mici la rece unde se pot tine timp de 2 ani.

 Tinctura se utilizeaza singura sau in combinatie cu alte tincturi in functie de afectiunile suferindului. Se administreaza intre 10 picaturi de tinctura de armurariu si o lingurita de tinctura diluate in apa cu 15 minute inainte de mesele principale. Este recomandat ca dupa administrare suferindul sa stea culcat pe partea dreapta, mai ales in fitoterapia afectiunilor ficatului. Dupa 20 zile de tratament se va face o pauza de 15 zile si apoi se poate relua.

- pulbere: se macina fin fructele si se va pune un varf de cutit de praf sub limba. Se tine timp de 10 minute, dupa care se va inghiti cu putina apa. Se ia de 3 ori pe zi . La 20 de zile se face de asemenea o pauza de 15 zile, dupa care se poate relua.

Atentie!

 Dupa macinare se incearca utilizarea pulberii pe loc sau in maxim 24 de ore doar tinuta la frigider. Depasind acest termen prin oxidare devine toxica pentru ficat

Contraindicatii!

 Rareori, s-au observat reactii alergice pentru cei sensibili la silymarina. In unele cazuri s-a mai observat si o actiune laxativa blanda, dar fara efecte secundare.

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici