Captalanul in tratamentele naturiste

Captalanul in tratamentele naturiste

Cercetarile de laborator au confirmat actiunile hipotensiva si antispatica a captalanului precum si actiune musculotropa (de tip papaverinic).

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

30 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Captalan

Petasites hybridus

 

 Denumiri populare: brusture dulce, cucuruz rosu, floarea ciumei, sudoarea laptelui, gula de balta, clococean.

 Unde se gaseste: specie des intalnita in zonele de deal si de munte, insa gasita si la campie, prefera locurile umbroase si umede, pe marginile suvoaielor, paraielor si izvoarelor.

 Cum arata: in pamant prezinta un rizom indesat din care pornesc radacini alungite precum si stoloni de pana la 1 m si grosi de cca 1 cm. Tulpina ajunge pana la 40 cm inltime, erecta, de culoare albicioasa data de perisorii ce o acopera, prezinta scuame lanceolate, ascutite, de culoare rosiatica. Frunzele, mari, rotunde, cu margini dintate, de culoare verde pe fata superioara si albicioasa datorita perilor pe fata inferioara. Prezinta flori tubulare rosiatice, lungi de cca 1 cm. Infloreste in lunile martie – aprilie.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: in fitoterapie se utilizeaza rizomii care se recolteaza in timpul infloririi. Se usuca la soare.

 Principii active: rizomii de captalan contin derivati terpenici, in special sesquiterpene cu nucleu eremofilanic.

 Rizomii si radacinile mai contin un alcool diterpenic, ilexolul, beta - sitosterol, colina, acid protocatehic, ulei esenlial, zaharuri, saruri de potasiu si magneziu etc.

 Indicatii terapeutice: cercetarile de laborator au confirmat actiunile hipotensiva si antispatica a captalanului precum si actiune musculotropa (de tip papaverinic).

Frunzele de captalan au in componenta alcaloizi pyrolizidinici cu proprietati genotoxice, carcinugenice si hepatotoxice.

 Intrebuintari si retete naturiste cu captalan: in tratamentele populare preparatele din rizomi au fost folosite ca diuretice si diaforetice, in boli infectioase (in sp. pesta). De asemenea se mai utilizau in bronsitele catarale, ca antiasmatic si hipotensiv.

Se utilizeaza numai in produse farmaceutice, riguros dozate, la recomandarea medicului.

Contraindicatii!

Este contraindicat femeilor la sarcina si in alaptare si in afectiuni ale ficatului.
 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici