Castanul comestibil tratament naturist

Castanul comestibil tratament naturist

Castanul are efecte sedative asupra centrilor nervosi respiratori in special asupra centrilor nervosi ai tusei. Frunzele prezinta proprietati bacteriologice. Fructele au efecte favorabile in tratamentul diareilor benigne si dizenteriei.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

30 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Castan comestibil

Castanea sativa

 

 Denumiri populare: adistin, agnistin, castan-bun, cacastanstan, gastane, gastine, gastinie, ghistina, gustine.

 Unde se gaseste: il gasim in zonele de deal si de munte in special. prefera solurile nisipoase, drenate corespunzator, locuri insorite si un climat temperat meridional. Nu rezista la temperaturi mari si seceta sau temperaturi prea mici.

 Cum arata: arbore foios cu radacina ramificata, tulpina erecta ce poate ajunga pana la 35 m inaltime, cu grosime de pana la 6 m in cazuri rare. Poate trai pana la 1 mie de ani. In Europa centrala rar gasim castani mai batrani de 200 de ani.  Prezinta frunze lungi lanceolate, cu dimensiuni de 15 – 30 cm lungime si 5 – 10 cm latime cu marginile zimtate, dotate cu spini in varful zimtilor. Are flori unisexuate, erecte,  situate pe aceeasi planta, atat cele masculine cat si cele feminine cu lungimea de 10 – 20 cm, cu miros caracteristic puternic pentru a capta atentia insectelor polenizatoare. Infloreste in lunile iunie – iulie. Fructele apar toamna, sunt mari, rotunde, invelite cu o manta lemnoasa acoperita de tepi. Pe la jumatatea lunii octombrie mantaua tepoasa se deschide lasand sa se cada fructele care acum prezinta o culoare maroniu – castanie lucioasa.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: in scop medical se folosesc frunzele, scoarta si fructele. Frunzele se recolteaza primavara cand s-au dezvoltat complet, scoarta inainte de aparitia frunzelor, iar fructele toamna cand s-au copt.

 Principii active: in frunze se gasesc taninuri care in urma unor procese de hidroliza rezulta in acid elagic si glucoza si mici cantitati de evercetina, acid cumaric, camferol, acid cafeic, dihidrodigalic, vitamina E, saruri de magneziu si fosfor. Taninurile de natura catechica sunt prezente in scoarta, lemn, muguri, frunze si fructe. Scoarta prezinta si hamamelitaninul, iar in lemn gasim si castalgina, vescalgina, vescalina, un acid si un alcool triterpenic.

 Fructele fara coaja contin: cca 52% apa, 2,6% ulei, 4% proteine, cca 40% hidrati de carbon, saruri de potasiu in cantitati apreciabile, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc, cantitati mici de sodiu, calciu, vitaminele Bl si B2 si cantitati apreciabile de vitamina C (cca 50 mg %). 100 g castane dau o valoare nutriva 220 kcal.

 Indicatii terapeutice: infuzia, decoctul si tinctura au efecte sedative asupra centrilor nervosi respiratori in special asupra centrilor nervosi ai tuseiFrunzele prezinta proprietati bacteriologice. Gratie continutului mare de tanin din fructe, acestea au efecte favorabile in tratamentul diareilor benigne si dizenteriei mai au si aport energetic, remineralizant, tonic nervos si muscular. Stimuleaza digestia si au actiuni antiseptice la tubul digestiv. Datorita continutului redus in sodiu, au actiune favorabila in afectiunile cardiovasculare si renale.

Fructele coapte sau sub forma de piure se recomanda in special celor care sufera de afectiuni cardiovasculare si renale si celor predispusi la varice şi hemroioizi. Datorita valorii nutritive si energizante, se recomandă copiilor si persoanelor in varsta.

 Intrebuintari si retete naturiste:

- infuzie: peste o lingura de frunze maruntite se toarna 250 ml de apa clocotita. Dupa 15 minute se strecoara. Se consuma 2 – 3 cani pe zi.

- tinctura: 20% in alcool de 70°. Se administraza 25-50 picaturi de 3 ori pe zi.

- decoct: se pune o lingura de scoarta maruntita la o cana cu apa si se fierbe timp de30 – 40 minute. In medicina traditionala, decoctul de castane se foloseste extern impotriva degeraturilor sub forma de bai locale si comprese.

Contraindicatii!

Nu se cunosc.

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici