Castanul salbatic in tratamentele naturiste

Castanul salbatic in tratamentele naturiste

Extractele de castan au actiune flebotonica moderata; are actiune antiinflamatoare diminuand fragilitatea vaselor capilare, are proprietati antiedematoase, fotoprotectoare, hemostatice, vasoconstrictoare.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

30 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Castan salbatic

Aesculus hippocastanum

 

 Denumiri populare: aghistin, castan de cai, castan de India, castanul-calului, castanul-porcului, ghistin.

 Unde se gaseste: provenind din Asia Mica si nordul Greciei, s-a aclimatizat in tara noastra, crescand prin mai toate parcurile, pe marginea drumurilor si strazilor.

 Cum arata: Arbore inalt de 20 – 30 m, cu un ritidom solzos, de culoare bruna, mult ramificat. Ramurile sale poarta muguri lipiciosi, luciosi si frunze opuse, lung petiolate, digitatcompuse. Florile reunite in panicule compuse, terminale, erecte. Fructul este o capsula carnoasa, sferica, cu numerosi ghimpi.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: ca produs vegetal se folosesc: semintele, care se recolteaza toamna la completa lor maturitate; florile culese in zilele senine, când 50 - 60 % din inflorescente sunt deschise si frunzele, care se culeg fara petiol in timpul infloririi. Uscarea se face in camere bine ventilate, iar cea artificiala, sub 65ºC.

 Principii active:

- Seminte:  frunzele embrionare contin amidon (40-60%), zaharuri (1-10%), baze purinice (adenina), saponozi-de triterpenice (6-8%) care imprima gustul amar-neplacut al semintelor, intre care escina, afrodescina, argirescina si criptoescina. Mai contin de asemenea derivati flavonici, glicozizi ai evercetolului si camferolului, evercetin-3-4-di-glicozid, spireozid si saruri minerale.

Tegumentul seminal prezinta in compozitia sa chimica polimeri ai D-catecholului si taninuri de natura catehica.

- In pericarp descoperim saponozide triterpenice, pectine si viatmine din complexul B.

- scoarta castanului salbatic are in componenta chimica acid esculitanic, deirivati oxicumarinici-esculozid, esculetinozid, fraxozid, fraxetinozid, scopolina, scopoletinozid si saponozide (escina si escigenina).

- frunzele contin derivati flavonici, taninuri de natura catehica, derivati oxicumarinici, saponozide si vitamina C.

- florile sunt bogate in derivati flavonici (evercitrina sau evercitrin-3- rhamnoglicozid, mtozid, camferol- 3-glicozid si 3-rhamnoglucozid etc), fiind lipsite de saponozide si derivati oxicumarinici.

 Indicatii terapeutice: datorita prezentei saponozidelor triterpenice, in special a escinei si D-catecolului, extractele de castan au actiune flebotonica moderata; eseina are actiune antiinflamatoare diminuand fragilitatea capilarelor, are proprietati antiedematoase, fotoprotectoare, hemostatice. Capilar protector, reducator al fragilitatii capilare, vasoconstrictoare. Trebuie amintit totusi ca eseina are actiune necrozanta aplicata extern, produce iritatii ale tractului digestiv si este toxica administrata intravenos.

 La scoarta intalnim actiuni astringente si principii de tipul vitaminei P, datorate esculozidului.

 Intrebuintari si retete naturiste cu castan salbatic:

Se intrebuinteaza in general sub forma de preparate ca tinctura si extract moale in flebite, varice, hemoroizi.

- tinctura: la 200 g de frunze maruntite se adauga 1 litru de alcool de 70° alimentar. Se inchide bine sticla si se va tine timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des. Se strecoara apoi si se pune in alte recipiente mai mici. Se pot lua intern cate 10 picaturi diluate in 100 ml de trei ori pe zi.

- unguent: 25 ml de tinctura se amesteca cu 75 g de lanolina de la farmacie sau cu untura proaspata nesarata.

- decoct: 2 linguri de coaja de pe ramurile tinere sau de coaja fructelor maruntite se adauga la 250 ml de apa si se fierbe timp de aproximativ 15 minute. Se aplica local sub forma de comprese.

Contraindicatii!

 S-au semnalat cazuri de intoxicatie in special la copiii care au consumat castane salbatice. Aceste cazuri se caracterizeaza prin agitatie, dureri de cap, voma, febra, paralizie faciala si respiratorie centrala, coma si chiar moarte. Imediat se efectueaza spalaturi gastrice transfuzie si analeptice.

 Mai exista o specie de castan, Aesculus pavi, cu flori de culoare rosie si la care mantaua fructului este lipsit de tepi, ale carui seminte sunt toxice. Se recolteaza doar florile, scoarta si frunzele.

 

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici