Afinul tratament naturist

Afinul tratament naturist

Se vor pune 2 lingurite de fructe de afin la 500 ml apa. Se va fierbe la foc mic 30 minute. Se va bea caldut in decursul unei zile. Aceasta reteta poate fi utilizata la: afectiuni buco-faringiene, afte, hemoroizi, faringita, stomatita, micoze.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

 Acesta este un articol nu un produs

Afinul

Vaccinium myrtillus

 

Denumiri populare: afene,  afin  de  munte,  afine-negre, afinghi, asine, coacă, cucuzie, pomişoare.

Unde se gaseste: cel mai intalnit arbust in zona alpina de la noi, pana la altitudinea de 2000- 2500 metri, el formeaza padurici dense numite afinisuri.

Cum arata: creste inalt pana la 30-55 cm cu ramuri verzi, avand muchii ascutite. Frunzele sunt alterne, cu petiol scurt, cu varful ascutit avand marginile crestate fin, de culoare verde pe ambele parti. Florile avand petalele unite sub forma de clopotel, de culoare roza, albe sau verzui-rosiatice. Fructul, sub forma de baca, zemos, de culoare negru-albastrui brumat, de 5-8 mm diametru. Daca este strivit, fructul va rezulta un suc violaceu cu gust placut dulce-acrisor.

Organe folosite in scopuri terapeutice: se utilizeaza fructele (culese la deplina maturitate din  iulie pana la sfarsitul lunii august iar apoi uscate la temp. de 60-70 grade C), precum si frunzele recoltate in timpul verii si uscate la umbra.

Principii active:

Frunzele contin: tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina.

Fructele contin: tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).

Indicatii terapeutice: afinul are importante principii astringente si antibiotice. De asemenea creste acuitatea vizuala si este folosit ca adjuvant in tratamentul diabetului. antidiareicantiseptic intestinal, antihelintic.

Intrebuintari si retete naturiste:

- In tratamentul diareei, ca diuretic usor si antiseptic urinar, stomatita, reumatism se foloseste infuzia sau decoctul de frunze de afin, in combinatie de 0.5 – 3%, 1-2 cani pe zi.

- Reteta pentru tratarea dizenteriei cronice si de asemenea a diareei (de mare ajutor in ameliorarea proceselor de fermentatie si putrefactie intestinala):

Se fierbe o cantitate de 1-2 g % fructe uscate in 100 ml apa timp de 30 minute, se filtreaza si se completeaza cu apa fiarta pan ase ajunge la cantitaea de 100ml din nou si se va bea o cantitae de 300ml de ceai caldut intr-o zi. Pentru un effect mai puternic se poate adauga la reteta inainte de fierbere 1g flori de musetel, 0.5 g frunze de menta si 0.5 g coaja de stejar.

- 2 lingurite de fructe se vor pune la 500 ml apa. Se va fierbe la foc mic 30 minute. Se va bea caldut in decursul unei zile. Aceasta reteta poate fi utilizata la: afectiuni buco-faringiene, afte, hemoroizi, faringita, stomatita, micoze.

- Se zdrobesc 2 lingurite de fructe de afin pun in 500 ml de apa seara si se lasa pana dimineata la temperatura camerei. Se va utiliza a doua zi pe tot parcursul zilei. Afectiuni pentru care poate fi utilizata aceasta reteta: afectiuni buco-faringiene, afte, faringita, stomatita, micoze.

- 2 lingurite de fructe uscate se pun in 250 ml apa si se  fierb 10 minute. Se vor strecura si se vor consuma 3 cani la 24 ore.

Se pune la fiert 1 kg de fructe zdrobite impreuna cu 1 kg de zahar si se va fierbe timp de cca 30 minute dupa care se vor pune in recipiente inchise etans. Acest preparat poate fi utilizat pe tot parcursul anului.

- 1 litru de suc de afine se va pune cu 700 g de zahar. Se fierb apoi pana se leaga siropul. Se pot folosi in tot cursul anului la prepararea de diferite bauturi racoritoare.

- O cantitate de fructe uscate se vor transforma in praf cu ajutorul rasnitei de cafea. Se utilizeaza punand un varf de cutit de praf sub limba, tinandu-l timp de 10 minute dupa care se va inghiti.

- Tinctura (se poate face si din frunze la diabetici) se folosesc fructele proaspete- o parte de fructe zdrobite si 5 parti alcool alimentar de 70°. Se tine 15 zile, apoi se vor strecura. In timpul celor 15 zile se va agita des si se tine la temperatura camerei. Se va lua cate 20 picaturi - o lingurita de 3 ori pe zi diluata cu putina apa. Afectiuni pentru care poate fi utilizata aceasta reteta: anorexie

- Prepararea vinului - la 1 litru de vin de struguri se vor pune 50 g de fructe proaspete zdrobite. Se lasa timp de 8 zile la temperatura camerei agitand des. Dupa aceea se va strecura si se complecteaza lichidul obtinut tot cu vin la un litru. Se poate consuma si de catre copii cate o lingurita de vin, iar adulti pana la un paharel de 50 ml de 3 ori pe zi. De preferinta s eva consuma cu 15 min inainte de masa.

- Lichior - la 500 ml de votca de 40° se va pune 50-100 ml tinctura de afine. Se va putea consuma cate un paharel (50 ml) de 3 ori pe zi.

- Afinata (nu se va consuma de diabetici): peste fructele de afine zdrobite se va pune zahar. La 1 kg de afine se va pune 1 kg de zahar. Se tin in damigeana sau o sticla mai mare timp de 7-8 zile. Se va agita vasul zilnic de 2-3 ori. Se leaga la gura doar un tifon pentru a tine departe mustele sau alte insecte. Dupa 8 zile se va aduga 1 litru de alcool alimentar de 80°. Amestecul se va lasa apoi cu alcool timp de 10 zile, dupa care se va scurge sucul dar nu in totalitate. Lichidul rezultat va fi pus in recipiente inchise etans. Lichidul, acesta se poate pastra foarte mult si cu cat trece timpul va primi o savoare mai deosebita. Peste fructele lasate se mai poate pune votca la 40° si se mai lasa timp de 20 de zile dupa care se poate filtra si se pune in sticle inchise ermetic. Se poate folosi cate un paharel la nevoie de 3 ori pe zi. Are eficienta foarte mare. Se poate folosi si diluat. Afectiuni pentru care poate fi utilizata aceasta reteta: anorexie, hemoroizi.

- Gemuri si dulceturi se pot face conform retetelor traditionale. Se iau cate o lingurita de 3 ori pe zi.


 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

 

Dictionar termeni medicali

 

Dictionar termeni botanici