Amareala si folosirea ei ca tratament

Amareala si folosirea ei ca tratament

Amareala  se gaseste in cantitati mari in zonele alpine si subalpine de la noi prin paduri, fanete si pasuni. Amareala se prezinta ca o planta erbacee, vivace, in pamant, cu un rizom ramificat de culare brun-galbuie.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Amareala

Polygala amara

 

Denumiri populare: amareala, amarala, iarba laptoasa, seceruici, serparita, serpanta, soparlita, tamaioasa.

Unde se gaseste: amareala  se gaseste in cantitati mari in zonele alpine si subalpine de la noi prin paduri, fanete si pasuni. Amareala se prezinta ca o planta erbacee, vivace, in pamant, cu un rizom ramificat de culare brun-galbuie la exterior si alburiu la interior, ce se termina cu o radacina groasa de aproximativ 1 mm.

Cum arata:  Rizomul produce tulpini cu o lungime de 15 – 20 cm, care sunt culcate pe pamant. Prezinta frunze bazilare dispuse in rozeta, cu forma eliptic ovale, iar pe tulpina frunze mai alungitesi mai inguste dar mai mari. Florile se gupeaza in apice terminale de culoare albastra, uneaori violeta rosiatica sau alba, sunt neregulate cu caliciul format din 5 sepale, trei exterioare mai mici si doua petaloide mai mari, iar corola din 5 piese petala anterioara fiind mai dezvoltata si concava. Infloreste in lunile mai, iunie si iulie.

Organe folosite in scopuri terapeutice: de  la aceasta planta se utilizeaza in scopuri medicinale atat planta intreaga cat si radacinile toate acestea recoltandu-se in mai sau iunie in timpul infloririi. Ambele organe au un gust puternic amar fapt ce i-a atras si numele.

Principii active: saponine triterpenice, substante amare (poligalina), materii tanante, salicilat de metil sub forma de glicozida si saponine terpenice.

Indicatii terapeutice: se utilizeaza la tratarea afectiunilor ca astm, bronsite, cataruri respiratorii, gripa, tuse.

Intrebuintari in tratamentele naturiste:

Amareala excita secretiile, in special secretia bronhica.

- se foloseste ca infuzie astfel: se adauga  2 lingurite de planta maruntita in  250 ml apa clocotinda. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se poate indulci cu miere poliflora, daca nu aveti diabet. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in tratamente de lunga durata.

- ca decoct se prepara astfel: 2 lingurite de planta se vor pune cu 250 ml apa si se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2­3 cani pe zi in special la bronsite, astma, etc, ca expectorant.

Atentie!

Se pot consuma cate maxim 3 cani pe zi si nu este indicata supradozarea sau folosirea unei perioade mai lungi de tratament pentru ca organismul sa nu devina alergic.

 

- Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

- Dictionar termeni medicali

- Dictionar termeni botanici