Anasonul folosit in tratamentele cu plante

Anasonul folosit in tratamentele cu plante

Cum arata: anasonul prezinta o tulpina ca un cilindru, goala pe dinauntru, ramificata, cu inaltime de pana la 75 cm. Are frunze ovale, cu margini zimtate, cu cele superioare profund divizate in segmente liniare. Florile...

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Anason

Pimpinella anisum

 

Denumiri populare: anason stelat, badian.

Unde se gaseste: anasonul e planta erbacee cu raspandire larga in Asia occidentala si Africa de nord-est, in Romania aflandu-se doar in culturi. 

Cum arata: prezinta o tulpina ca un cilindru, goala pe dinauntru, ramificata, cu inaltime de pana la 75 cm. Are frunze ovale, cu margini zimtate, cu cele superioare profund divizate in segmente liniare. Florile sunt mici, de culoare alba, pe tipul 5 se grupeaza in umbele compuse fara involcru. Fructele prezinta o forma ovoida, acoperide de perisori,  cu o lungime de 3-5 mm si latimea de 2-3 mm, colorate intr-un galben – cenusiu sau cenusiu – verzui, cu miros placut si gust dulce aromat. Perioada de inflorire este iunie-august.

Organe folosite in scopuri terapeutice: in scopuri terapeutice se recolteaza si folosesc doar fructele, care sunt considerate in mod incorect seminte. Acestea se recolteaza la maturitate.

Principii active: fructele contin: ulei volatil 1,2-3 % din care 15-20% ulei gras, 20% albuminoide si mucilagii. Uleiul volatil are 80-90% derivati fenolici, crezol, acid anisic, astragal, etc.

Mai contine: anetol foarte mult (80-90%), aldehida anisica, lipide, substante minerale, protide, zaharuri, amidon.

Indicatii terapeutice: datorita uleiului volatil, ce stimuleaza foarte bine functiile pancreatice si intestinale, aromatizant, antiseptic, carminativ, usureaza evacuarea gazelor intestinale si stomacale, expectorant, stimuleaza apetitul ajutand digestia, diuretic, antihelmitic, antispasmodic intestinal. Stimuleaza secretia salivara si sunt galactagoge. Ajuta la digestie, calmeaza spasmele nervoase, favorizeaza circulatia si menstruatia dificila. Este un bun diuretic. E recomandat in tratarea urmatoarelor afectiuni: afectiuni intestinale, afectiuni respiratorii, afectiuni urinare (este si antibacterian), anorexie, artrita, balonari abdominale, bronsite, cefalee (in special praf sub limba), diabet, dispepsie, enterite (pentru efectul antibacterian), infectii intestinale, insomnie, insuficienta pancreatica si intestinala, litiaze de orice fel, parazitoze digestive, reumatism, tuse dureroasa uscata, viermi intestinali.

Contraindicatii: ulcer gastro-intestinal, colita. Nu se vor consuma fructele (impropriu seminte) vechi deoarece pot deveni toxice.

Intrebuintari si retete naturiste:

- infuzie: 1 lingurita de fructe de anason se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va consuma cantitatea impartita inaintea meselor principale.

- sub forma de pulbere 0.5 – 2 g/zi

Ambele retete sunt recomandate pentru sporirea poftei de mancare in anorexii, in insuficienta secretiei lactate, de asemenea in usurarea digestiei si ca expectorant.

- sub forma de infuzie, in preparat de 5 - 6 fructe la o canita de apa, se administreaza sugarilor pentru eliminarea colicilor produse de gaze.

Contraindicatii!

Uleiul volatil poale produce dermatoze si stari alergice. In doze mai mari de 5 picaturi pe zi este narcotic si poate produce accidente cerebrale. Preparatele pe baza de anason sunt interzise în timpul sarcinii.

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici