Angelica stimuleaza pofta de mancare

Angelica stimuleaza pofta de mancare

In natura creste in apropierea apelor curgatoare, pe locuri adapostite si insorite.  Angelica este foarte utila in multe afectiuni, dar se poate consuma chiar si de cei care nu au nici o afectiune pentru efectele deosebite pe care le are asupra organismului

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Angelica

Angelica archangelica

 

 Denumiri populare: aglis, aglice, balaban, barba caprei, bucinis, cartite, coada mielului, feregea alba, floarea soarelui de camp, iarba neagra, iglice, marcute, smeoaie, teisor, turita alba.

 Unde se gaseste: angelica e caracteristica florei noastre montane insa se gaseste destul de rar, pentru aceasta cultivandu-se foarte mult datorita efectelor ei benefice sanatatii. In natura creste in apropierea apelor curgatoare, pe locuri adapostite si insorite.  Este foarte utila in multe afectiuni, dar se poate consuma chiar si de cei care nu au nici o afectiune pentru efectele deosebite pe care le are asupra organismului

 Cum arata: angelica porneste in pamant cu un rizom  napiform, de culoare maronie, avand lungime de 8 – 12 cm si grosime de 3 – 5 cm, care se ramifica mai departe cu numeroase radacini brune, ce pot ajunge pana la 30 cm. Din pamant se ridica cu o tulpina inalta de 1 – 2 m, ramificata, cu forma cilindrica si goala in interior, prezentand mici caneluri superficiale inpartea superioara. Tulpina apare numai in al doilea an de vegetatie. Ramificatiile prezinta frunze mari separate, crestate pe margini, observandu-se la baza petiolului o umflatura caracteristica. Florile sunt mici, colorate alb-verzui, pe tipul 5, regulate, numeroase, dispuse in umbele mari globuloase. Infloreste in iulie si august.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: pentru utilizare farmaceutica se folosesc doar  rizomii angelicai, care se scot din pamant la sfarsitul verii inceputul toamnei. Fructele si frunzele nu se utilizeaza fiind toxice datorita furanocumarinelor  pe care le contin. Dupa ce s-a uscat radacina prezinta un miros specific aromat si gust amar – aromat. Se recolteaza doar radacinile de cel putin 2 ani. Radacina uscata si taiată sub forma de rondele poate fi tinuta 18 luni iar pulberea 24 de ore. Nu se vor folosi partile aeriene ale plantei sub forma de infuzie, tinctura sau extracte.

 Principii active: rizomul si radacinile au miros aromat si gust dulceag-amarui, contin ulei volatil 1% bogat in hidrocarburi ciclice aromatice, cumarine si furanocumarine, angalicina, acid angelic si valerianic, acid malic, angelina, amidon, lactone, oxid de fier, substante amare, rasini, tanin, zaharoza, pectine.

 Indicatii terapeutice: tonic gastric si carminativ. Aceasta planta poate sa potenteze activitatea hormonilor feminini si masculini si de asemenea sa regleze toate glandele din organism.

 Femeile cu ciclul menstrual abundent sunt sfatuite sa nu utilizeze aceasta planta deoarece este adjuvant la producerea ciclului.

 Este un excitant al poftei de mancare si in special in anorexia de natura psihica.

 Datorita uleiurilor volatile pe care le contine, planta poate fi folosita in cantitati moderate ca excitant cerebral, in doze mari insa poate prezenta actiuni. Rizomii şi radacinile au actiune tonic-amara, excitand glandele cu secretie interna, fiind indicate in lipsa poftei de mancare, in depresii, meteorism si in enterite.

 Intrebuintari si retete naturiste:

- tinctura se prepara tot din rizomi si radacini prin macerare in amestec de  10% in alcool de 70º. Se ia cate  10 - 15 picaturi de trei ori pe zi.

- 2-5 g de radacina uscata si macinata in rasnita de cafea se pun in 250 ml apa si se lasa cca 12 – 14 ore (seara/dimineata). Dimineata se filtreaza si se pot bea 3 astfel de ceaiuri fara sa se incalzeasca. Este cea mai eficienta forma de tratament cu aceasta planta.

- Decoct: (pentru uz extern ) 10-15 g de planta maruntita se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se foloseste in toate afectiunile unde se cere un tratament extern.

Comprese, cataplasme care se vor schimba in functie de toleranta. In cazul durerilor sau pentru a actiona mai rapid se vor aplica calde din plante fierte care se vor pune intre 2 bucati de panza.

- Pulbere de planta uscata: 2-4 g pe zi in toate afectiunile interne. Se va tine sub limba o perioada de cateva minute si apoi se inghite cu putina apa. Este tratamentul cel mai bun si rapid pentru dereglarile glandulare. Datorita faptului ca se ia sub limba patrunde foarte repede in circuitul hormonal, contribuind la reglarea hormonala. Se ia intotdeauna inainte de mese cu 15 minute.

- Decoct: din 2 lingurite de radacini maruntite la 250 ml apa. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se va consuma 1 cana pe zi.

- Vin: la un litru de vin (preferabil alb) de struguri ne stropiti direct de la producator, se vor pune 50 g de radacina sau seminte macinate. Se poate pune si putin praf de

scortisoara. Se lasa la temperatura camerei o perioada de 8 zile, agitandu-se des. Dupa 8 zile se va strecura si ceea ce s-a obtinut se complecteaza cu vin pana la un litru. Se tine la rece bine inchis. Se poate lua cate 100 ml pe zi impartit in trei reprize. Nu este indicat ca acest vin sa se consume in cantitati prea mari, deoarece poate produce perturbari in organism.

Este bine ca acest vin sa se ia cu 15 minute inainte de mesele principale.

- Tinctura: o parte planta bine maruntita (preferabil macinata cu rasnita de cafea foarte fin) si 5 parti alcool alimentar de 70°, se pun intr-un recipient care se poate inchide ermetic. Se va tine timp de 15 zile agitand des. Se va strecura apoi si se pune in recipiente mai mici la rece, preferabil in sticle de culoare inchisa. Se poate pastra la rece o perioada de 2 ani.

Administrare: 5 picaturi pana la o lingurita de tinctura se vor pune in 100 ml apa si se ia de 3 ori pe zi cu 15 minute inainte de mesele principale. Se poate folosi o perioada lunga fara nici o reactie secundara nedorita. Se poate folosi si extern diluat cu apa la diverse afectiuni ( dureri, rani, cancer, etc).

- Otet: la 50 g planta macinata se va pune 1 litru de otet de mere cu miere de albine. Se tine o perioada de 8 zile agitand des. Dupa 8 zile se strecoara. Se poate folosi dupa strecurare. Este util in special in cazul mancarimilor de diferite etiologii si la dureri. Este bun de asemenea si la alte tratamente (hirsutism).

 Pentru a putea pastra mai mult timp aceasta planta se va face tinctura din planta care se poate pastra timp de 2 ani si se foloseste foarte usor. De asemenea sub forma de tinctura actioneaza foarte rapid fiind regasita la 15 minute de la administrare in sange.

Contraindicatii!

Furanocumarinele din rizomii si radacinile de angelica produc fenomene de sensibilizare a pielii la lumina solara si la razele U.V. In timpul utilizarii preparatelor din radacinile plantei se va evita expunerea pielii la soare.

Nu se recomanda in timpul sarcinii.

Nu se recomanda in ulcerul gastric si duodenal, in afectiuni hepatice şi renale grave. Nu se recomanda nici celor cu tendinte nevrotice.

Nu se cunosc interactiuni cu alte medicamente.

Dozele recomandate trebuiesc strict respectate

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici