Ardeiul iute utilizat in tratamentele naturiste

Ardeiul iute utilizat in tratamentele naturiste

In scopuri terapeutice se folosesc fructele de ardei iute, care se recolteaza la maturitate. Nu se usuca in locuri cu raze solare directe, si la o temperatura moderata (cca 30ºC), pentru a se putea mentine culoarea rosie sau rosie - portocalie.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Ardei rosu

Capiscum anuum

 

 Denumiri populare: ardei borcanos, ardei capia, ardei iute, ardei lung, ardei rosu, ardei verde, besica, boia, chiparca, chiparus, chiparus iute, chiper lung, piparca, piperul bulgarului, piper turcesc, piper rosu, poprica, poprica dulce, poprica iute, popivnic, tiuper amar, tiuper dulce.

 Unde se gaseste: planta originara din America de Sud, se cultiva masiv si la noi si se utilizeaza ca planta alimentara si condiment. 

 Cum arata: ardeiul este o planta erbacee prezentand o tulpina sufructescenta glabra, ramificata. Prezinta fructe bace cu forme conic alungite lungi de 8 – 10 cm cu diametrul de pana la 4 cm. Fructele au culoare verde la inceput iar pe masura ce se coc devin de o culoare pana la un rosu aprins, inchis. La baza fructului putem gasi caliciul persistent. Corpul placentar dinauntrul fructului contine semintele de culoare alb – galbuie, plane reniforme, compactate una langa alta. Frunzele sunt alterne, ovale, cu marginea intreaga, de culoare verde inchis. Etaleaza flori albe, destul de mari, solitare sau cate doua la locul de bifurcare a tulpinii si la subsuoara frunzelor.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: in scopuri terapeutice se folosesc fructele care se recolteaza la maturitate. Nu se usuca in locuri cu raze solare directe si la o temperatura moderata (cca 30ºC), pentru a se putea mentine culoarea rosie sau rosie - portocalie. Fructele nu prezinta miros insa au un gust puternic iute.

 Principii active: Contine pana la 1,5% capsaicinoide (substanta care ii confera gustul de iute) inclusiv capsaicina, pana la 1 %, dihidrocapsaicina, nordihidrocapsaicina si homocapsaicina, pigmenti carolenoidici care includ capsantina, capsorubina, alfa si beta-caroten, ulei gras, glicozide sterolice respectiv capsicozidele A, B, C, D, 12-15% proteine, vitaminele A si C si urme dc ulei volatil.

 Indicatii terapeutice: este un stimulent rubefiant, revulsiv, si lubrifiant. Ardeiul iute determina la nivelul pielii o congestie si intensifica circulatia. De asemenea se remarca o decongestionare in profunzime ca urmare a activarii circulatiei. In doze mici este eupeptic iar in doze mari este purgativ. Este un excitant digestiv energic si sialagog. Extern ca rubefiant si revulsiv in dureri reumatice, nevralgii, lumbago, torticolis. Este util in caz de hemoragie urinara, dizenterie, etc.

 Ardeiul gras stimuleaza secretia gastrica si e util in dispepsie atonica, fortifica vasele de sange si este antihemoragic.

 Principala actiune a ardeiului ramane insa la tratamentele simptomatice, la adulti cat si la copii, in spasmele si durerile musculare din zona umerilor, bratelor si coloanei vertebrale, pentru tratarea artritelor, reumatismului, nevralgiilor, lumbago, sciatica si degeraturi usoare.

Intrebuintari si retete naturiste:

- pentru frectii antireumatice: se marunteste ardeiul iute sau se poate chiar macina, se amesteca cu putina la care se adauga alcool sanitar in cantitate mica si putin otet. Cand s-a obtinut calmarea durerilor se spala pielea cu apa calduta.

- ardeiul iute uscat se macina si se administraza progresiv incepand cu 0,10- 0,30 g o data, consumat de 3 ori pe zi.

- tinctura de ardei iute se prepara din 10 g fructe macinate si uscate peste care se adauga 100 ml alcool de 70°. Amestecul se lasa la dospit 15 zile agitand des dupa care se poate utiliza. Pentru stimularea gastrica se beau 10 - 20 picaturi amestecate in apa cu 15 minute inainte de masa. Pentru cura de dezintoxicare alcoolica se iau 50 - 60 picaturi in putina apa sau ceai, de mai multe ori pe zi, de cate ori individul simte nevoia sa bea. In cazul dependentilor ce refuza acest tratament se poate insera in bautura preferata o cantitate de 5 ml de tinctura la 500 ml alcool fara stirea acestora lasandu-l sa o consume. Aceasta metoda se utilizeaza pana la vindecare putandu-se chiar mari treptat doza de tinctura introdusa dar cu cantitati mici.

- pentru uz extern se pregateste o tinctura din 20 g  fructe de ardei, pulbere sau maruntite bine la 100 ml alcool de 60°-70° cu care se fac frectii. In aceasta tinctura se poate imbiba vata, iar dupa uscare se aplica pe locul dureros cu ajutorul unui bandaj elastic. In cazul in care concentratia nu este suportata de catre bolnav tinctura se poate dilua cu putina apa.

- reteta pentru stimularea cresterii parului: cantitati egale de ardei iute, radacina de brusture si radacina de urzica, se amesteca pentru tinctura cu alcool de 60° - 70°,  apoi tinctura se utilizeaza frictionand parul ala radacina, avand grija sa se protejeze ochii. ochii.

- reteta pentru disfonie (sau oboseala a corzilor vocale), se pregateste un decoct astfel: se marunteste un ardei iute care se fierbe in 250 ml apa timp de cca 15 minute. Amestecul se strecoara si se foloseste facand gargara.

 Contraindicatii!

 Nu se consuma intern de catre cei suferinzi de hiperaciditate, ulcer gastric, afectiuni hepatice si urorenale. Nu se utilizeaza pe pielea care prezinta leziuni. In rare cazuri s-a constatat hipersensibilitate manifestata prin urticarie.

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici