Arnica planta medicinal utilizata ca tratament naturist

Arnica planta medicinal utilizata ca tratament naturist

Preparatele pe baza de arnica aplicate local au actiune antiinflamatoare, analgezica si antiseptica. Henelanina continuta are actiune imunostimulanta.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Arnica

Arnica montana

 

 Denumiri populare: carul-padurilor, carul zanelor, ciuda, cujda, iarba-soarelui, podbal, podbal de munte, roit, tabacu-campului, tata-oilor.

 Unde se gaseste: arnica, folosita pentru vindecare din timpurile cele mai vechi, o regasim in cantitati abundente prin fanete si pasuni umede din regiunile montane si submontane.

 Cum arata: planta vivace ce porneste in pamant cu un rizom orizontal, din care se ridica la inceputul anului o tulpina inalta de 40 – 60 cm, cilindrica, de culoare brun - rosiaticace are la baza o rozeta de frunze ovale, iar mai sus cateva frunze tulpinale mai mici decat cele bazale. Ii este caracteristica o inflorescenta terminala colorata  in galben si alte doua flori laterale situate sub cea terminala. Infloreste in lunile iunie si iulie.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: in fitoterapie se recolteaza doar inflorescenta terminala. Se recolteaza fara codita in momentul in care planta incepe sa infloreasca, si se pune la uscat in straturi subtiri la soare.

 Principii active: Inflorescentele de arnica contin sesquiterpene lactonice de tipul henelaninei si dihydrohenelaninei, flavonoide - in special izoquercitrina, luteolin - 7 -glicozid si astragalina, ulei esential continand tymol si derivatii acestuia, acizi fenol carbonici: clorogenic, cynarinic si cafeic, precum si cumarine.

 Indicatii terapeutice: Preparatele pe baza de arnica aplicate local au actiune antiinflamatoare, analgezica si antiseptica. Henelanina continuta are actiune imunostimulanta. In doze mici modereaza activitatea centrilor nervosi.

 Intrebuintari si retete naturiste:

- tinctura: 10 g de  flori de arnica uscata si maruntita se  adauga la 100 ml alcool de 60°-70°, si se lasa la dospit timp de 8 zile agitand periodic si des. Tinctura se poate aplica extern direct pe rani cu suprafata mica, iar diluata in apa fiarta si racita in concentratie de 1:1, sub  forma de comprese.

Intern se ingereaza 20-25 picaturi de doua ori pe zi, avand un rol sedativ, cat si in spasmele arteriale si arteroseleroza.

- reteta pentru laringita: se pune la fiert 250 ml apa, iar dupa ce aceasta a clocotit se introduc doua lingurite de flori de planta maruntita. Vasul se acopera si se lasa ca temperatura infuziei sa fie potrivita pentru a face gargara. Amestecul se strecoara si se utilizeaza sub forma de gargara de mai multe ori pe zi.

Contraindicatii!

Trebuiesc respectate dozele mentionate pentru a nu aparea reactii adverse. Tratamentul prelungit poate produce dermatite edematoase cu formare de pustule si dermatite. In doze moderate poate provoca gastroenterite iar in doze mai mari, are efecte de paralizie a centrilor nervosi. Extern nu se poate aplica pe suprafete cu plagi deschise ce depasesc 3 – 4 cm². In acest caz, se poate aplica diluata sub forma de comprese.

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici