Bradul alb - planta medicinala

Bradul alb - planta medicinala

Bradul alb are efecte de calmare a durerilor, are efect racoritor, revulsiv, cicatrizant, repermeabilizant vascular, vitaminizant.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Bradul alb

Abies alba

 

 Denumiri populare: brad alb, brad argintiu

 Unde se gaseste: bradul alb se intalneste in zonele montane in special peste 500 m altitudine pana la 1700 m, din Romania, la limitele padurilor de fag si de molid cu care creste in amestec.

  Cum arata: arbore de talie inalta, creste pana la 50 metri lungime si cu diametrul de pana la 1,5 m. Prezinta frunze sub forma de ace aplatizate, impreuna cu ramurile denumite cetina, cu o lungime de 1,8-3 cm si 2 mm latime, de culoare verde inchis deasupra si cu 2 benzi lungi albe destomate dedesubt. Varful frunzei este de obicei un pic crenelat. Conurile au o lungime intre 9 - 17cm si 3 - 4 latime, cu aproximativ 150 - 200 de solzi, contin 2 seminte inaripate, se desprind de ramuri, iar pe pamant cand ajung la maturitate se dezintegreaza eliberand semintele.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: pentru tratamente se utilizeaza mugurii si ramurelele care se recolteaza primavara, insa doar din parchete de exploatare forestiera.

 Principii active: prin antrenarea cu vapori de apa, din frunze si ramurele se obtine un ulei esential ce conţine in principal: l-q-pinen, l-limonen, l-acetat de bornil, aldehida laurica si sesquiterpene. Uleiul esential obtinut din conuri conţine a-pinen, borneol, acetat de bornil, un alcool si sesquiterpene. Scoarta de brad conţine 4-8% tanin. Rasina contine rezinetanoli, acizi rezinici, rezine, acizi aromatici, fenoli. Rasina din scoarta se poate utiliza la fabricarea terebentinei, care dupa purificare, da produsul farmaceutic „Aetheroleum terebintinae".

 Indicatii terapeutice:  datorita componentelor din uleiul esential, stimuleaza secretiile mucoaselor, fiind utilizat in special ca expectorant. Are proprietati usor diuretice. Extern, are proprietati revulsive. In fitobalneologie, uleiul esential se utilizeaza sub diferite forme de preparare. Principalele acţiuni sunt: analgezic, expectorant, anti-tusiv, deodorant, stimulant, tonic si revulsiv. Mai are efecte de calmare a durerilor, are efect racoritor, revulsiv, cicatrizant, repermeabilizant vascular, vitaminizant.

 Intrebuintari si retete naturiste:

- sirop: 200 g muguri de brad se zdrobesc si se amesteca cu 650 g de zahar si 350 de grame de apa intr-un vas care se acopera si se lasa la dospit timp de 6 saptamani. Amestecul obtinut se strecoara si se pune in recipiente inchise ermetic. Se consuma 4 – 6 lingurite pe zi. Siropul este benefic in afectiui ale aparatului respirator, fiind insa util si la imbunatatirea circulatiei.

- Muguri de brad zdrobiti se pun in suc de ceapa rosie (sau suc de usturoi) cat sa se acopere, apoi se pune tot atata miere poliflora. Se lasa apoi timp de 15 zile la macerat, dupa care se strecoara si se va consuma cate o lingurita de 3 ori pe zi in boli pulmonare, de circulatie, inima.

- bai cu ramuri sau muguri: se culeg o mana de muguri si ramurele (varfuri) care se vor pune in 3 litri de apa sa fiarba o perioada de 3 ore, dupa care se strecoara direct in cada. Aceste bai ajuta foarte mult la refacerea circulatiei deficitare sau contra diferitelor infectii sau chiar in accidente cerebrale sau paralizii. Se poate adauga in aceste cazuri si cimbru.

Aceste bai sunt extrem de eficiente si in cazul afectiunilor renale sau ginecologice si se pot face bai sau chiar spalaturi vaginale cu irigatorul.

 Rasina se foloseste la prepararea diferitelor alifii: o parte rasina de brad, cu 2 parti ulei vegetal si se mai poate adauga 12 sau chiar mai multa ceara de albine. In cazul in care se doreste se poate prepara cu mai multa ceara si supozitoare sau ovule intra-vaginale. Se poate adauga la acestea si putin propolis brut.

 Rasina cu alcool, o parte rasina de brad si 4 parti alcool alimentar de 70°. Se lasa cateva zile agitand bine (4-5 zile). Se strecoara, apoi se pune in sticlute de capacitate mai mica. Este foarte util in toate afectiunile interne in care se poate lua cate 20 picaturi de 3 ori pe zi, diluat in 100 ml apa.

Aceleasi retete se pot prepara si cu mugurii si crengutele de molid sau de pin.

Contraindicatii!

Nu se semnaleaza.

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici