Brandusa de toamna planta medicinala

Brandusa de toamna planta medicinala

In doze terapeutice extractul farmaceutic de brandusa de toamna prezinta  actiuni antiinflamatoare si analgezice. In trecut au fost utilizati in tratamentul gutei si reumatismului.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Brandusa de toamna

Colchicum autumnale

 

 Denumiri populare: balura, blandusa, ceapa - ciorii, crinul - matii, ghicitoare, gagatele, jiorele de toamna, ruscea de poiana, sofran.

 Unde se gaseste: brandusa de toamna o gasim prin fanete in regiunile montane si submontane ale tarii.

 Cum arata: aceasta planta nu prezinta tulpina ci creste mai mult in pamant unde are un bulb voluminos, cu radacini adinci care e invelit cu membrane de culoare bruna.  Frunzele, 3 - 4, sunt lineare lanceolate, cu varf ascutit si nervuri paralele, ies din pamant primavara si se vestejesc toamna la inceputul lunii septembrie. Dupa ce s-au uscat frunzele apar florile in numar de 1 – 3 floriu colorate roz – violaceu. Fructul se prezinta ca o capsula lunga, care atinge maturitaea in primavara urmatoare, are culoare bruna si se deschide prin trei valve continand seminte mici si numeroase. Atat bulbul cat si semintele sunt deosebit de toxice.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: se utilizeaza doar semintele recoltate la deplina lor maturitate. Ele sunt sferice de 1 – 2 mm si de culoare negricios violacee, cu gust iute si amar si lipsite de miros.

 Principii active: semintele contin 0,30 - 0,60% (in % cazuri exceptionale 1%) alcaloizi de tip tropanolic, dintre care cantitativ predomina colchicina, precum si alcaloizi cu structura similara, notati cu literele A, B, C etc. Intre acesti alcaloizi, alcaloidul F este identic cu colcamina sau demecolcina, fiind un desacetil - metil - colchicina. Diferite alte substante izolate din partile plantei si notate cu majuscule (D, I, J, M, O ctc.) nu sunt de natura tropanolica, iar elucidarea structurilor chimice ale multora dintre aceste substante mai necesita cercetari. Din aceasta specie s-a mai izolat si un glicozid - colchicozidul care prin hidroliza se dedubleaza in glucoza si di-mctil-2-colchicina.

 Indicatii terapeutice: in ciuda toxicitatii alcaloizilor continuti de brandusa de toamna, in doze terapeutice acestia prezinta  actiuni antiinflamatoare si analgezice. In trecut au fost utilizati in tratamentul gutei si reumatismului.

 Colchicina este prima substanta chimica pura izolata dintr-o planta care s-a dovedit a avea actiune de inducere a diviziunii celulare. Datorita acestor proprietati  a fost experimentata in terapia anticanceroasa, dar din cauza toxicitatii ridicate s-a renuntat la utilizarea acesteia.

 Intrebuintari si retete naturiste: Se administraza doar preparate farmaceutice in accesele de guta si in reumatism.

Atentie!

 Se prepara numai de catre industria farmaceutica si se administreaza conform prospectului si numai la recomandarea medicului!

Contraindicatii!

 In sarcina, insuficienta hepatica si renala grava. Se va evita la femei tratamentul in perioada sexuala. Se va utiliza cu prudenta la oamenii in varsta, de obicei la debili, cardiaci si la cei cu suferinte gastro-intestinale, sub supraveghere medicala.

 

Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

Dictionar termeni medicali

Dictionar termeni botanici