Canepa codrului planta medicinala

Canepa codrului planta medicinala

Canepa codrului are actiuni de stimulare a secretiei biliare, colagoge, laxativa si de stimulare a secretiei urinare, febrifug, bacteriostatic, tonic, combate viermii intestinali.

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

 Acesta este un articol nu un produs.

Canepa codrului

Eupatorium cannabinum

 

 Denumiri populare: canepoaie, canepa de apa, canepa vraghiei, dumbrovnic, iarba de intruiele, sburatoare, smeoaie.

 Unde se gaseste: raspandita in ariile deluroase si montane, prefera locurile luminoase si umede. Creste in special pe soluri cu  substrat calcaros, la liziera padurilor, prin zavoaie, pe langa paraie.

 Cum arata: planta erbacee, ajunge pana la 1.80 m inaltime. Canepa codrului rezinta radacina cilindrica, tuberizata. Tulpina, cilindrica,  dreapta, se ramifica bogat in partea superioara. Frunzele sunt alterne, organizate in forma de ciorchine, ce contine 4 – 6 flori tubiforme, de culoare rosie inchisa. Fructele sunt indehiscente, iar la maturitate prezinta o grupare de perisori la partea superioara. Infloreste in perioada iunie – septembrie.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: pentru tratamente se utilizeaza partile aeriene ale plantei si uneori si radacina. Se recolteaza in plin sezon al infloririi.

 Principii active: in partile aeriene ale plantei se regasesc principii amare ca eupatorina şi eupatopicrina, alvalo-rezine, tanoizi, un saponozid, steviozidina (300 x mai dulce decat zaharul). In radacina intalnim ulei esential si un derivat furanic – euparina.

 Indicatii terapeutice: canepa codrului are actiuni de stimulare a secretiei biliare, colagoge, laxativa si de stimulare a secretiei urinare, febrifug, bacteriostatic, tonic, combate viermii intestinali.

Utilizata extern are efect cicatrizant asupra ranilor si plagilor care nu supureaza si funtioneaza favorabil si in dermatite.

 Intrebuintari si retete naturiste:

- infuzie: o lingurita  de parti aeriene ale plantei maruntita la 250 ml apa. Se administreaza 1 – 2 cani pe zi. In cazul combaterii viermilor intestinali se va administra o cana dimineata pe nemancate.

- decoct: 2 linguri de radacina maruntita bine se adauga la 500 ml apa si se fierbe timp de 15 – 20 minute. Se strecoara si se utilizeaza calduta, extern.

Contraindicatii!

 Ingerata in cantitati importante are efect asupra mucoasei intestinale, provocand intoxicatii, manifestate prin varsaturi si diaree.

 

 Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

 Dictionar termeni medicali

 Dictionar termeni botanici