Catusnica tratamente naturiste

Catusnica tratamente naturiste

Preparatele din catusnica se recomanda in lipsa poftei de mancare, crampe stomacale, insomnii, boli febrile, raceala, gripa, traheo-bronsita, colopatii spastice, colici, meteorism, flatulenta, diaree la copii...

Mai multe detalii


0,00 lei cu TVA

Disponibilitate: Acest produs nu mai este in stoc

29 other products in the same category:

Acesta este un articol nu un produs.

Catusnica

Nepeta cataria

 

 Denumiri populare: iarba matei, iarba vantului, iarba-flocoasa, menta-matei, poala Sfintei-Marii, smeita, floare-de-nimic, catusa-mica.

 Unde se gaseste: creste in mod natural, spontan,  prin fanete si pe marginile drumurilor dar este si cultivata.

 Cum arata: planta erbacee, creste inalta de pana la 1 m cu tulpina patrunghilara, frunze  triunghiulare cu baza in forma de inima, si marginea dintata cu 8 – 12 perechi de dinti de culoare verde pe fata superioara si cenusie pe cea inferioara. Prezinta un miros specific aromat apropiat de cel al cojii de lamaie si gust usor amar. Florile colorate alb-murdar cu pete purpurii, asezate inelar in varful tulpinii si la subratul frunzelor superioare. Infloreste intre lunile iunie – septembrie.

 Organe folosite in scopuri terapeutice: in tratamente se folosesc partile superioare ale plantei - frunzele si varfurile inflorite. Se recolteaza in lunile iunie – septembrie si se usuca la umbra in straturi subtiri, iar artificial la temperaturi ce nu depasesc 33 ºC.

 Principii active: partile aeriene ale plantei, contin 0,20 - 0,70 % ulei esential care consta in principal, in: carvaerol, nepetol, citral, acid nepetanic, nepetalactone etc. si mici cantitati de limol si pulegona, saruri minerale, acizi triterpenici, polifenol-carboxilici, bioflavonoide, fitohormoni.

 Indicatii terapeutice: in tulburarile digestive de natura nervoasa are efecte sedative. Uleiul esential prezinta actiuni anestezice locale, antireumatice, antispastice, astringenta, carminativa, diaforetica, emenagoga, febrifuga, sedativa si tonica.

 Preparatele din catusnica se recomanda in lipsa poftei de mancare, crampe stomacale, insomnii, boli febrile, raceala, gripa, traheo-bronsita, colopatii spastice, colici, meteorism, flatulenta, diaree la copii, disgravidia de prim trimestru, iminenta de avort, tulburari depresive, dureri toracice fals anginoase (determinate de contractii ale musculaturii toracice) si tuse spastica.

 Intrebuintari si retete naturiste:

- infuzie: 1 lingura de planta maruntita, uscata se adauga la 250 ml apa clocotita. Se administreza  2 – 3 cani pe zi.

- tinctura: 20 g planta maruntita umezita timp de 5 minute cu un pic de apa se pune in 100 ml alcool alimentar. Se lasa la macerat timp de 10 zile intr-un vas nemetalic inchis agitandu-se des. Se consuma 20 – 25 picaturi de 3 ori pe zi.

- sirop: din reteta de tinctura preparata mai sus se pune 10 ml tinctura la 100 g sirop. Se iau 5 – 6 lingurite pe zi, fractionat.

- Frunzele proaspete, spalate temeinic, mestecate intre dinti, favorizeaza stimularea salivatiei si combaterea durerilor dentare.

Contraindicatii!

In concentratii mari uleiul esential devine toxic. Nu se recomanda in perioada de graviditate.

 

- Recoltare, conservare, moduri de utilizare si preparare a plantelor medicinale.

- Dictionar termeni medicali
- Dictionar termeni botanici